Vaříte rádi zdravě? Mám pro Vás připravených pár receptů na přípravu Tajinu / čti tažinu /, který si můžete připravit v originálním keramickém "tajinu" přímo z Maroka.
Jak si naložit citrony? / citrons confits / konfitované citrony
Jak narovnat pocuchaný či pomačkaný střapec či střapeček?
Víte, jak si vyrobit bělící zubní pastu z Bílého Jílu?
Chcete vědět více o tom, jak se vyrábí a z čeho je složen náš Arganový, Meruňkový či Mandlový olej a jak se dají použít?
Tajine
Keramický hrnec Tajine se používá k přípravě pomalu dušených pokrmů spolu s aromatickou omáčkou a zeleninou. Nejlépe se hodí na pozvolné dušení, ale lze jej využít nejen k přípravě orientálních pokrmů, ale i třeba na rizoto. To vše s minimální spotřebou oleje. Jde o hliněnou nádobu s kruhovým základem a poklopem kónického tvaru. Tvar poklice umožňuje cirkulaci páry uvnitř hrnce a její kondenzaci na dně.
Samozřejmě můžete nahradit maso uvedené v následujících receptech za jakýkoliv jiný druh masa. V zemích Maghrebu je nejoblíbenější maso jehněčí, které se u nás tolik nekonzumuje. Vegetariáni si samozřejmě mohou připravit zeleninový tajine pouze se zeleninou a kořením, který může sloužit i jako příloha. Vaší fantazii se meze nekladou...
Směs koření RAS EL HANOUT: 1 čajová lžička mletého kmínu, 1 čajová lžička zázvoru,1 čajová lžička soli,1 čajová lžička kurkumy ,3/4 čajová lžička mletého černého pepře ,3/4 čajová lžička mletého kardamonu ,1/2 čajová lžička mleté skořice,1/2 čajová lžička mletých koriandrových semínek ,1/2 čajová lžička papriky,1/2 čajová lžička mletého nového koření ,1/4 čajová lžička mletého hřebíčku
Recepty:
Jehněčí tajine se sušenými meruňkami
800 g jehněčí plec bez kosti
2 cibule
2 stroužky česneku
2 cm zázvoru
1 čajové lžičky kurkumy
1 čajové lžičky ras el hanout
1 skořice
1 malá červená paprika-pálivá (dle chuti, pokud nemáte rádi ostrá jídla vynechte)
2 lžíce medu
200 ml zeleninového vývaru
250 g měkkých sušených meruněk
75 g mandlí-oloupaných
sůl, pepř
olivový olej
Maso nakrájejte na kostky velikosti meruňky.
Do tajinu nalijte trochu olivového oleje.
Osmažte prudce kousky jehněčího ze všech stran a vyndejte z tajinu. Maso osolte a opepřete.
V oleji orestujte nakrájenou cibuli a přidejte prolisované stroužky česneku, zázvor, jemně nakrájenou chilli papričku / nebo jen chilli koření/ a ostatní koření. Asi po 1 min přidejte opečené kousky masa a šťávu z něho.
Přidejte med a skořici. Zalijte vývarem.
Zakryjte kónickou poklicí a dusíme asi 20 minut na mírném ohni.
Přidejte meruňky a mandle. Zkontrolujte ochutnáním, zda je jídlo dostatečně okořeněné.
Zamíchejte a pokračujte v dušení na mírném ohni ještě 15-20 minut.
Meruňky by měly být dobře měkké, neměly by být rozvařené.
Můžete podávat s chlebem nebo kuskusem, fantazii se meze nekladou…
Telecí tajine s bramborem a čerstvými fazolkami
2 kg čerstvých fazolek, 1 kg telecího masa, 5 brambor, 1 červená cibule, 1 velké rajče, šafrán, 1 lžička raz el hanout , 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička papriky, sůl, pepř, olivový olej
Očistěte vaše fazole / ořezejte konečky /, a předvařte je ve slané vodě.
Do tajinu dejte kousky telecího masa s trochou oleje a přidejte cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte nadrobno nakrájené rajče, koření, promíchejte, přelijte vodou / přiměřeně/ a nechte dusit 30 min.
Přidejte brambory a fazole, (v případě potřeby se přidá voda), a dusíme dalších 30 minut.
Tajine s masovými kuličkami v rajčatové omáčce
Ingredience pro 4 osoby:
Na Keftu potřebujete:
● 400g mletého hovězího masa (lze také udělat jim s mletým jehněčím či jiným masem)
● 1 malá cibule, nakrájená
● ½ svazku nasekaného čerstvého koriandru
● 1 malý stroužek česneku, rozdrcený
● 2 lžíce olivového oleje
● 1 lžička kmínu
● ・½ lžičky papriky
● ・½ lžička zázvoru
● ・½ harissy v prášku / můžete nahradit chilli /
● ・½ lžička soli
Rajčatová omáčka:
● 1 konzervu s loupanými rajčaty
● 1 malý rajčatový protlak
● ½ Papriky jemně nakrájené / světle zelená/
● 2 nasekané cibule
● ½ svazku nasekaného čerstvého koriandru
● 1 malý stroužek česneku, rozdrcený
● 1 lžička cukru - prášek
● 2 lžíce olivového oleje
● 1 špetka harissy / chilli /
● ・½ lžička soli
Pro dokončení (volitelné)
● 2 až 4 vejce
Příprava:
1. Připrava rajčatové omáčky
V Tajinu orestujte cibuli na olivovém oleji, pak přidejte papriku, pepř, česnek a nasekaný koriandr /polovinu porce/. Zamíchejte a přidejte loupaná rajčata, rajčatový protlak, práškový cukr, harissu / chilli / a sůl. Vše se promíchá a v případě potřeby přidejte trochou vody. Povařte 4-5 minut, čas od času promícháme. Dejte stranou z ohně.
2. Připrava masových kuliček
V misce smíchejte maso a ostatní přísady.
Neváhejte jít do toho s rukama, je to mnohem efektivnější.
Forma koulí velikosti menších ping pongových míčků
3 Rajčatový protlak opět dáme na oheň a vložíme masové kuličky. Přikryjte tajine poklicí a vařte 5 až 8 minut, čas od času míchejte. Na konci vaření přidejte zbývající koriandr.
4. Pokud chcete vylepšit tento recept vejcem, přidáte 1 až 2 vejce na osobu přímo do omáčky/ nemíchat, jen rozklepnout/ a ještě vaříme 1 minutu pod poklicí tajinu.
Tajine s mandlemi a nakládaným citronem
Pro 4 osoby:
8 horní kuřecích stehen (dle Vašeho výběru)
Marináda:
3 lžíce olivového oleje
1 lžička sladkého chilli
1/2 lžičky skořice mleté
1/2 lžička mletého kmínu
1/2 lžičky Ras el Hanout
1/2 lžičky mletého zázvoru
nakrájet 1/2 svazku koriandru
trochu soli
Dále:
3 stroužky nasekaného česneku
1/2 nebo 1 nakládaný citron nakrájený na proužky / pouze kůra, bez dužiny /
2 lžíce oloupaných mandlí
2 lžíce rozinek
2 až 3 lžíce rajčatového protlaku
1 kostka vývaru ze zeleniny (nejlépe s orientálním kořením)
Olivy
Trochu sekaného koriandru
Aby maso bylo co nejchutnější, smíchejte všechny ingredience na marinádu, potřete jím kuře a nechte pár hodin marinovat. Pokud spěcháte, nic se neděje, do tajinu dejte olivový olej, vložte maso potřené marinádou a opékejte ze všech stran po dobu 15 min.
Po 15 minutách, přidejte česnek, kostku bujónu (pozor, je to obvykle již slané) s horkou vodou /na nižší úroveň kuřete/. Rozpusťte rajčatový protlak, posypte rozinkami, mandlemi a nakládaným citronem na proužky. Snižte oheň na minimum a dusíme 30 minut. Čas od času sledujte a přidejte olivy 10 minut před koncem vaření. Zkontrolujte, zda je vše dobře kořeněné a podávejte posypané čerstvým koriandrem.
Kuřecí tajine s olivami a nakládaným citronem
Pro 4 osoby:
4 x 1/4kuřete / čtvrtky rozpulte /
3 cibule
2 stroužky česneku
2 velká rajčata
120 g vypeckovaných zelených oliv
1 nakládaný citron
3 lžice olivového oleje
1 malý kus zázvoru (případně mletý)
1 svazek koriandru
1 lžička mletého kmínu
1 lžička sladké papriky
Sůl, pepř
V tajinu opečte kuřecí kousky ve 2 lžících olivového oleje. Osolte a opepřete. Kuře vyjměte a osmahněte nakrájenou cibuli a česnek se zbývající olivovým olejem, přidejte strouhaný zázvor, kmín a papriku. Nechte několik minut osmahnout a přidejte kuřecí maso, rajčata na kostičky a nakládaný citron nakrájený na lamely, přidejte velkou sklenici vody. Přikryjte a duste asi 30 minut. Přidejte odkapané olivy a pokračujte ve vaření 30 minut. Těsně před podáváním posypeme koriandrem.
Pokud chcete tajine připravit i s bramborem, tak si připravte asi 4-5 oloupaných brambor a po přidání rajčat, nakládaného citronu a vody, brambory nakrájené po délce na ¼ položte na kuře.
Jak si naložit citrony?
zralé malé citróny, sůl, voda (převařená - nechte vychladnout), olivový olej (asi 3 polévkové lžíce), hermeticky uzavíratelná sklenice
Nejprve citróny dobře omyjte a osušte. Sterilizujte sklenici, osušte citrony a nakrájejte citrony na čtyři části, aniž byste je rozkrojili. Do vzniklých otvorů dejte sůl / asi ½ čajové lžičky do každého otvoru v citronu / a takto připravené citrony napěchujte /opravdu napěchujte / do sterilizované sklenice. Sklenici uzavřete a nechte citrony pustit šťávu / asi 10 dní /. Potom citrony přelijte vychladlou převařenou vodou a olivovým olejem. Pozor citrony musí být pokryty vodou! Sklenici uzavřete a nechte pracovat asi 20 dní. A vaše citrony jsou připraveny:
Jak narovnat střapec ze Sabry?
Je to úplně jednoduché. Dejte vařit vodu a nad párou vroucí vody se vám střapec narovná přímo před očima.
Jak si vyrobit bělicí zubní pastu?
Bělící Zubní pasta :
1 špetka bílého jílu
1 kapku esenciálního oleje z citronu
Namočte kartáček na zuby, naneste trochu bílého jílu a jednu kapku esenciálního oleje z Citronu.
Mírně abrazivní, kaolin čistí zuby tím, že odstraní zubní kámen a navíc posiluje sklovinu. Ve spojení s esenciálním olejem z Citronu bělí zuby.
Metoda je velmi účinná především pro kuřáky.
OLEJE
Panenské oleje, které vyrábíme, jsou lisované za studena, aby si mohli zachovat všechny jejich výživné a organoleptické vlastnosti. Jsou 100 % čisté a přírodní, bez chemické úpravy. Jejich terapeutické vlastnosti jsou prospěšné pro kůži, vlasy, klouby,... a proto jsou ideální i jako masážní oleje.
ARGANOVÝ OLEJ
100 % přírodní kosmetické sérum pro péči o obličej a tělo. Arganový olej z prvního lisování za studena působí proti vysoušení a stárnutí kůže (vrásky), obnovuje hydrolipidický film a zvyšuje zásobení buněk živinami.
Díky obsahu esenciálních mastných kyselin /zejména omega-6 (kyselina linolová) /Arganový olej pomáhá posílit bariéru pokožky tím, že působí jako přirozený štít. Její esenciální mastné kyseliny umožňují buňkám pokožky bojovat s vysoušením a ztrátou elasticity.
Arganový olej je také bohatý na steroly a zejména schottenol (44-49 %) který napomáhá buněčnému rozvoji a tudíž i k snížení cholesterolu v krvi.
Extrakce arganového oleje se provádí pomocí mechanického lisu s nízkou rotací tak, že teplota není vyšší než 50 ° C. Pouze v tomto stavu si arganový olej zachová všechny jeho nutriční vlastnosti, především vitamín E a ostatní aktivní látky.
Výsledek: Arganový olej má vysoce hydratační, antioxidační a regenerační vlastnosti. Je doporučen k omlazení a zjemnění suché a poškozené kůže. Používá se k masážím obličeje, těla, v místní aplikaci na suché oblasti těla, jako maska na vlasy, lázeň pro ruce a nehty a snižuje výskyt strií u těhotných žen.
Důležité upozornění: Arganový olej není desodorizován. Slabý zápach jader připomíná lískový oříšek. 1 kg čistého arganového oleje se rovná 100 kg syrového ovoce a 10 hodinám práce žen z údolí pohoří Atlasu
OLEJ ZE SEMEN BERBERSKÝCH FÍKŮ /Opuncie/
Opuncie se skládá z 52 % z dužiny.
Tato dužina obsahuje pouze 12 % semen, tedy 4 % oleje. Potřebujeme 800 kg ovoce, abychom získali litr oleje. Proto je tento produkt tak výjimečný a drahý.