Co najdete  v zajímavostech? 

Vaříte rádi zdravě? Mám pro Vás připravených pár receptů na přípravu Tajinu / čti tažinu /, který si můžete připravit v originálním keramickém "tajinu" přímo z Maroka.

Jak si naložit citrony?  / citrons confits / konfitované citrony

Jak narovnat pocuchaný či pomačkaný střapec či střapeček?

Víte, jak si vyrobit bělící zubní pastu z Bílého Jílu?

 Chcete vědět více o tom, jak se vyrábí a z čeho je složen náš Arganový, Meruňkový či Mandlový olej a jak se dají použít? 

Tajine

Keramický hrnec Tajine se používá k přípravě pomalu dušených pokrmů spolu s aromatickou omáčkou a zeleninou. Nejlépe se hodí na pozvolné dušení, ale lze jej využít nejen k přípravě orientálních pokrmů, ale i třeba na rizoto. To vše s minimální spotřebou oleje. Jde o hliněnou nádobu s kruhovým základem a poklopem kónického tvaru.  Tvar poklice umožňuje cirkulaci páry uvnitř hrnce a její kondenzaci na dně.

Samozřejmě můžete nahradit maso uvedené v následujících receptech za jakýkoliv jiný druh masa. V zemích Maghrebu je nejoblíbenější maso jehněčí, které se u nás tolik nekonzumuje. Vegetariáni si samozřejmě mohou připravit zeleninový tajine pouze se zeleninou a kořením, který může sloužit i jako příloha. Vaší fantazii se meze nekladou...

Směs koření RAS EL HANOUT: 1 čajová lžička mletého kmínu, 1 čajová lžička zázvoru,1 čajová lžička soli,1 čajová lžička kurkumy ,3/4 čajová lžička mletého černého pepře ,3/4 čajová lžička mletého kardamonu ,1/2 čajová lžička mleté skořice,1/2 čajová lžička mletých koriandrových semínek ,1/2 čajová lžička papriky,1/2 čajová lžička mletého nového koření ,1/4 čajová lžička mletého hřebíčku

Recepty:

Jehněčí tajine se sušenými meruňkami

800 g jehněčí plec bez kosti

2 cibule

2 stroužky česneku

2 cm zázvoru

1 čajové lžičky kurkumy

1 čajové lžičky ras el hanout

1 skořice

1 malá červená paprika-pálivá (dle chuti, pokud nemáte rádi ostrá jídla vynechte)

2 lžíce medu

200 ml zeleninového vývaru

250 g měkkých sušených meruněk

75 g mandlí-oloupaných

sůl, pepř

olivový olej

Maso nakrájejte na kostky velikosti meruňky.

Do tajinu nalijte trochu olivového oleje.

Osmažte prudce kousky jehněčího ze všech stran a vyndejte z tajinu. Maso osolte a opepřete.

V oleji orestujte nakrájenou cibuli a přidejte prolisované stroužky česneku, zázvor, jemně nakrájenou chilli papričku / nebo jen chilli koření/ a ostatní koření. Asi po 1 min přidejte opečené kousky masa a šťávu z něho.

Přidejte med a skořici. Zalijte vývarem.

Zakryjte kónickou poklicí a dusíme asi 20 minut na mírném ohni.

Přidejte meruňky a mandle. Zkontrolujte ochutnáním, zda je jídlo dostatečně okořeněné.

Zamíchejte a pokračujte v dušení na mírném ohni ještě 15-20 minut.

Meruňky by měly být dobře měkké, neměly by být rozvařené.

Můžete podávat s chlebem nebo kuskusem, fantazii se meze nekladou…

Telecí tajine s bramborem a čerstvými fazolkami

 2 kg čerstvých fazolek, 1 kg telecího masa, 5 brambor, 1 červená cibule, 1 velké rajče, šafrán, 1 lžička raz el hanout , 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička papriky, sůl, pepř, olivový olej

Očistěte vaše fazole / ořezejte konečky /, a předvařte je ve slané vodě.

Do tajinu dejte kousky telecího masa s trochou oleje a přidejte cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte nadrobno nakrájené rajče, koření, promíchejte, přelijte vodou / přiměřeně/ a nechte dusit  30 min.

Přidejte brambory a fazole, (v případě potřeby se přidá voda), a dusíme dalších 30 minut.

Tajine s masovými kuličkami v rajčatové omáčce

Ingredience pro 4 osoby:

Na Keftu potřebujete:

● 400g mletého hovězího masa (lze také udělat jim s mletým jehněčím  či jiným masem)

● 1 malá cibule, nakrájená

● ½ svazku nasekaného čerstvého koriandru

● 1 malý stroužek česneku, rozdrcený

● 2 lžíce olivového oleje

● 1 lžička kmínu

● ・½ lžičky papriky

● ・½ lžička zázvoru

● ・½ harissy v prášku / můžete nahradit chilli /

● ・½ lžička soli

Rajčatová omáčka:

● 1 konzervu s loupanými rajčaty

● 1 malý rajčatový protlak

● ½ Papriky jemně nakrájené / světle zelená/

● 2 nasekané cibule

● ½ svazku nasekaného čerstvého koriandru

● 1 malý stroužek česneku, rozdrcený

● 1 lžička cukru - prášek

● 2 lžíce olivového oleje

● 1 špetka harissy  / chilli /

● ・½ lžička soli

Pro dokončení (volitelné)

● 2 až 4 vejce


Příprava:

1. Připrava rajčatové omáčky

V Tajinu orestujte cibuli na olivovém oleji, pak přidejte papriku, pepř, česnek a nasekaný koriandr /polovinu porce/. Zamíchejte a přidejte loupaná rajčata, rajčatový protlak, práškový cukr, harissu / chilli / a sůl. Vše se promíchá a v případě potřeby přidejte trochou vody. Povařte 4-5 minut, čas od času promícháme. Dejte stranou z ohně.

2. Připrava masových kuliček

V misce smíchejte maso a ostatní přísady.

Neváhejte jít do toho s rukama, je to mnohem efektivnější.

Forma koulí velikosti menších ping pongových míčků

3 Rajčatový protlak opět dáme na oheň a vložíme masové kuličky. Přikryjte  tajine poklicí a vařte 5 až 8 minut, čas od času míchejte. Na konci vaření přidejte zbývající koriandr.

4. Pokud chcete vylepšit tento recept vejcem, přidáte 1 až 2 vejce na osobu přímo do omáčky/ nemíchat, jen rozklepnout/  a ještě vaříme 1 minutu pod poklicí tajinu.

Tajine s mandlemi a nakládaným citronem

Pro 4 osoby:

8 horní kuřecích stehen (dle Vašeho výběru)

Marináda:

3 lžíce olivového oleje

1 lžička sladkého chilli

1/2 lžičky skořice mleté

1/2 lžička mletého kmínu

1/2 lžičky Ras el Hanout

1/2 lžičky mletého zázvoru

nakrájet 1/2 svazku koriandru

trochu soli

Dále:

3 stroužky nasekaného česneku

1/2 nebo 1 nakládaný citron nakrájený na proužky / pouze kůra, bez dužiny /

2 lžíce oloupaných mandlí

2 lžíce rozinek

2 až 3 lžíce rajčatového protlaku

1 kostka vývaru ze zeleniny (nejlépe s orientálním kořením)

Olivy

Trochu sekaného koriandru

Aby maso bylo co nejchutnější, smíchejte všechny ingredience na marinádu, potřete jím kuře a nechte pár hodin marinovat. Pokud spěcháte, nic se neděje, do tajinu dejte olivový olej, vložte maso potřené marinádou a opékejte ze všech stran po dobu 15 min.

Po 15 minutách, přidejte česnek, kostku bujónu (pozor, je to obvykle již slané) s horkou vodou /na nižší úroveň kuřete/. Rozpusťte rajčatový protlak, posypte rozinkami, mandlemi a nakládaným citronem na proužky. Snižte oheň na minimum a dusíme 30 minut. Čas od času sledujte a přidejte olivy 10 minut před koncem vaření. Zkontrolujte, zda je vše dobře kořeněné a podávejte posypané čerstvým koriandrem.

Kuřecí tajine s olivami a nakládaným citronem

Pro 4 osoby:

4 x 1/4kuřete / čtvrtky rozpulte /

3 cibule

2 stroužky česneku

2 velká rajčata

120 g vypeckovaných zelených oliv

1 nakládaný citron

3 lžice  olivového oleje

1 malý kus zázvoru (případně mletý)

1 svazek koriandru

1 lžička mletého kmínu

1 lžička sladké papriky

Sůl, pepř

V tajinu opečte kuřecí kousky ve 2 lžících olivového oleje. Osolte a opepřete. Kuře vyjměte a osmahněte nakrájenou cibuli a česnek se zbývající olivovým olejem, přidejte strouhaný zázvor, kmín a papriku. Nechte několik minut osmahnout a přidejte kuřecí maso, rajčata na kostičky a nakládaný citron nakrájený na lamely, přidejte velkou sklenici vody. Přikryjte a duste asi 30 minut. Přidejte odkapané olivy a pokračujte ve vaření 30 minut. Těsně před podáváním posypeme koriandrem.

Pokud chcete tajine připravit i s bramborem, tak si připravte asi 4-5 oloupaných brambor a po přidání rajčat, nakládaného citronu a vody, brambory nakrájené po délce na ¼ položte na kuře.

Jak si naložit citrony?

zralé  malé citróny, sůl, voda (převařená - nechte vychladnout), olivový olej (asi 3 polévkové lžíce), hermeticky uzavíratelná sklenice

Nejprve citróny dobře omyjte a osušte. Sterilizujte sklenici, osušte citrony a nakrájejte citrony na čtyři části, aniž byste je rozkrojili. Do vzniklých otvorů dejte sůl / asi ½ čajové lžičky do každého otvoru v citronu / a takto připravené citrony napěchujte /opravdu napěchujte / do sterilizované sklenice. Sklenici uzavřete a nechte citrony pustit šťávu / asi 10 dní /. Potom citrony přelijte vychladlou převařenou vodou a olivovým olejem. Pozor citrony musí být pokryty vodou! Sklenici uzavřete a nechte pracovat asi 20 dní.  A vaše citrony jsou připraveny:

Jak narovnat střapec ze Sabry?

Je to úplně jednoduché. Dejte vařit vodu a nad párou vroucí vody se vám střapec narovná přímo před očima.

Jak si vyrobit bělicí zubní pastu?

Bělící Zubní pasta :

1 špetka bílého jílu

1 kapku esenciálního oleje z citronu

Namočte kartáček na zuby, naneste trochu bílého jílu a jednu kapku esenciálního oleje z Citronu.

Mírně abrazivní, kaolin čistí zuby tím, že odstraní zubní kámen a navíc posiluje sklovinu. Ve spojení s esenciálním olejem z Citronu bělí zuby.

Metoda je velmi účinná především pro kuřáky.

OLEJE

 Panenské oleje, které vyrábíme, jsou lisované za studena, aby si mohli  zachovat všechny jejich výživné a organoleptické vlastnosti. Jsou 100 % čisté  a přírodní, bez chemické úpravy. Jejich terapeutické vlastnosti jsou prospěšné pro kůži, vlasy, klouby,... a proto jsou ideální i jako masážní oleje.

ARGANOVÝ OLEJ

 100 % přírodní kosmetické sérum  pro péči o obličej a tělo.  Arganový  olej z prvního lisování za studena působí proti vysoušení a stárnutí kůže (vrásky), obnovuje  hydrolipidický  film a zvyšuje zásobení buněk živinami.

Díky obsahu esenciálních mastných kyselin /zejména omega-6 (kyselina linolová) /Arganový olej pomáhá posílit bariéru pokožky tím, že působí jako přirozený štít. Její esenciální mastné kyseliny umožňují buňkám pokožky bojovat s vysoušením a ztrátou elasticity.

 Arganový  olej je také bohatý na steroly a zejména schottenol (44-49 %) který napomáhá buněčnému rozvoji a tudíž i k snížení cholesterolu v krvi.

Extrakce arganového oleje  se provádí pomocí mechanického lisu s nízkou rotací tak, že teplota není vyšší než 50 ° C.  Pouze v tomto stavu si arganový  olej  zachová všechny jeho nutriční vlastnosti, především vitamín E a ostatní aktivní látky.

Výsledek:  Arganový olej má  vysoce hydratační, antioxidační a regenerační vlastnosti. Je doporučen k omlazení a zjemnění  suché a poškozené kůže. Používá se k masážím  obličeje, těla,  v místní aplikaci na suché oblasti těla, jako  maska na vlasy, lázeň pro ruce a nehty a snižuje výskyt strií u těhotných žen.

Důležité upozornění: Arganový olej není desodorizován.  Slabý zápach jader připomíná lískový oříšek. 1 kg čistého arganového oleje se rovná 100 kg syrového ovoce a 10 hodinám práce žen z údolí pohoří Atlasu

OLEJ ZE SEMEN BERBERSKÝCH FÍKŮ /Opuncie/

Opuncie se skládá z 52 % z dužiny.

Tato dužina obsahuje pouze 12 % semen, tedy 4 % oleje.  Potřebujeme 800 kg ovoce, abychom získali litr oleje. Proto je tento produkt tak výjimečný a drahý.

 
košík je prázdný